Friars Walk Shopping Centre, Newport | Bowmer + Kirkland Retail Project
Menu Search
01
Friars Walk Shopping Centre, Newport
Retail

Friars Walk Shopping Centre, Newport

Client: Queensberry Real Estate (Newport)
Value: £68m
Completed: November 2015
Contract Period: 91 weeks

Friars Walk Shopping Centre, Newport
Retail

Friars Walk Shopping Centre, Newport

Client: Queensberry Real Estate (Newport)
Value: £68m
Completed: November 2015
Contract Period: 91 weeks

Friars Walk Shopping Centre, Newport
Retail

Friars Walk Shopping Centre, Newport

Client: Queensberry Real Estate (Newport)
Value: £68m
Completed: November 2015
Contract Period: 91 weeks

Friars Walk Shopping Centre, Newport
Retail

Friars Walk Shopping Centre, Newport

Client: Queensberry Real Estate (Newport)
Value: £68m
Completed: November 2015
Contract Period: 91 weeks

At the heart of Newport city centre, Friars Walk is a vibrant, modern shopping centre development substantially boosting the economic potential of the area. As well as the shopping centre, the design includes a bus station and car park, as well as pedestrian links to the river and the University of South Wales. Significant tenants include Next, Topshop and New Look as well as major food and leisure brands including Nandos, Las Iguanas, and an eight-screen cinema in the brand new Cineworld.

Encompassing some 390,000 sq ft, the Friars Walk project is a major regeneration project for the whole of Newport city centre. Quality was of the utmost importance to the client, and Bowmer + Kirkland delivered a project that has increased catchment for shoppers and foot-fall for retailers. The centre is divided into four blocks of varying character and style. The elevations are clad in a variety of materials including masonry, rubble stone walling and coloured metal cladding. An arched ETFE roof covers the main mall and the high quality external materials and lighting enhance the high quality of the development.

Being part of a built-up urban area presented significant challenges for the project, including:

Despite the challenges, we delivered the scheme successfully, drawing on our extensive experience in retail to manage the complicated details of this large project. Throughout the project, all stakeholders were involved in the decision making process and a dedicated tenant liaison manager ensured commercial partners were able to deliver their fit-outs in good time. The finished project included:

The site has now welcomed well over 10 million visitors, as well receiving awards including:

Latest Projects

Maggie’s, Nottingham

Maggie’s provides free practical, emotional and social support to people with cancer and their family and friends. Built in the…

George Mitchell All Through School, London

This project, procured through the Education & Skills Funding Agency (ESFA) Framework, involves the demolition of the existing school building…

University of Newcastle, Urban Sciences’ Building

Science Central is the North East of England’s landmark location for science, business, living and leisure. Once supporting a colliery…

View all projects