St George's Park

St George's Park

Location: Burton on Trent
Value: £73.5m

Completion Date: July 2012

Contract Period: 74 weeks

St George’s Park provides an inspirational centre for The FA to deliver its coach education agenda and learning and development centre for refereeing, administration, medical and sports science disciplines. It will also be the training home for the England Senior Team and 23 other squads supported by The FA.

Situated on a 330 acre site in the heart of the National Forest, St George’s Park is accessible for the entire game, within easy reach of all major transport connections. The parks facilities will comprise 12 full size football pitches including one synthetic pitch and one full size indoor facility.

Also housed on the site there is a flexible indoor Sports building with a multi-use sports-hall that provides facilities for Futsal, partially sighted football, 12 badminton courts and  incorporates spectator seating and features a mezzanine steel walkway where staff can overlook sport in progress. The sports building has a striking witches hat atrium design and incorporates state of the art office accommodation which is now the operational base for FA specialist staff. Further to the offices, there are elite changing facilities and treatment rooms, as well as other changing facilities for general users. An altitude centre has also been created where athletes can be tested for the oxygen capacity and other respiratory scenarios. To the ground floor, there is a Hydrotherapy suite housing 3 pools and additional changing shower & toilet facilities. The vario-pool has a movable floor that can be altered to suit differing requirement; there are also hot and cold plunge pools to aid the recovery of injuries.

From the Sports Building, entry can be gained to the full size indoor football pitch, with newly laid artificial turf, which is housed under a huge portal steel frame, clothed in a "barrel vaulted" fabric roof. Adjacent to the indoor pitch there is a 60m running track where athletes running techniques can be studied. Access to the outdoor elite pitch can be gained from the mezzanine steel balcony; this pitch is a precise replica of Wembley and includes all under-soil heating and irrigation systems. There is an area of spectator seating overlooking the indoor pitch as well as a balcony from the fully fitted out finger gymnasium which directly overlooks the elite pitch. 

St George’s Park will become the home of The FA’s educational division, which takes over 40,000 individuals each year through a wide variety of bespoke training courses.

The integrated site also features a 142 bed 5 Star Hilton Hotel and an 86 bed 3 Star Hampton by Hilton; As well as the hotels bedroom wings, which are exquisitely finished there are separate dining wing with function rooms, bars, restaurants and kitchen facilities. Furthermore, there is a leisure wing housing a 20m swimming pool, Jacuzzi, sauna, steam room, spa treatment rooms and changing facilities. To the ground floor of the Hampton wing there are training and conference suites for the FA’s learning team as well as a 90 seat lecture theatre and a modern digitally equipped library.

As part of the main contract works, we carried out external landscaping to the site which included the installation of drainage swales, hard landscaping and soft landscaping. The hard landscaping included the use of granite slabs, granite seating and granite wall cladding to the water feature in the hotel courtyard. Additionally we installed the main water feature to the Hotel reception underneath the port cochure. The external car park areas were surfaced in master tint, coloured asphalt. This product has rarely been used on such a scale. A rubber-crumb footpath was also laid to provide access from the football centre to the pitches, usually seem in soft play areas and rarely laid to such vast areas. Soft landscaping was designed to allow the facility to compliment the already impressive setting, with trees, shrubs and turf complementing the installed hard surfaces. An irrigation system was also installed to the hotel courtyard to aid the maintenance of the soft landscaping.

A bespoke BREEAM Assessment (2008) has been developed for the buildings. The target of achieving a rating of ‘Very Good’ was met following the post construction assessment.