Retail Development, Taplow

Retail Development, Taplow

Location: Taplow
Value: £12.6m

Completion Date: October 2014

Contract Period: 27 weeks

The Bishop Centre Taplow was an existing retail park with petrol filling station which was in a rundown sate. The Client, Land Securities arranged for the site to be decommissioned and demolished ready for the new scheme.

The new build project consisted of a 55,000 sq ft Tesco Store and 10 Retail units for Costa, Majestic Wines and Nike to name a few.

The topography of the site was relatively flat but was flanked by a Police Station to the left of the site, a railway embankment to the rear and the main A4 road to the front.

Access was only permitted via Station Road to the rear of the Police Station and rear of the site.

The site was restricted with regards to the surface water discharge as the main Thames water system would not allow any discharge off site, as this was already up to design capacity. To overcome this, we designed sink holes down into the chalk layer via attenuation tanks which took water from the roof system and the suds drainage system which was installed within the parking bay areas.

The main structure was built on stone piles to support the floor slab and concrete pads for the main frame support which was constructed from glulam timber sections and purlins. The envelope was predominately four materials consisting of cladding to the rear elevation, Prodema panels to the side elevations and Planar glazing and PV louvres to the front elevation.